Skip to content

Witaminy przeciwutleniające, rak i choroby sercowo-naczyniowe

2 tygodnie ago

1024 words

Hennekens i in. oraz Omenn i in. (Problem z 2 maja) 1,2 donosi o dalszych niepowodzeniach w znalezieniu pozytywnej korelacji między dawkowaniem beta-karotenem a zmniejszeniem zapadalności na nowotwory złośliwe. Ponieważ głównym bodźcem dla tego i innych prospektywnych badań były bardzo sugestywne wyniki retrospektywnych badań wegetarian i innych ludzi o niemal roślinożernych skutkach, można było wnioskować, że niektóre związki lub związki unikalne dla warzyw powinny być wybrane do pierwszego odlewania w sieci. . To, w jaki sposób wybrany beta-karoten został wybrany do testów na całym świecie, nie jest ani trudne do zrozumienia, ani łatwe do przebaczenia.
Chociaż w żadnym z raportów nie podano chemicznie jednoznacznej identyfikacji konkretnego badanego związku, to prawie na pewno był to wyłącznie lub głównie all-trans-.-karoten, jedyny spośród 272 izomerów konfiguracyjnych lub stereoizomerów beta-karotenu, który jest syntetyzowany komercyjnie w partie tonażowe (BASF, Hoffmann-LaRoche i Sumitomo) i są dostępne w sprzedaży. Ale dla tej wygody uzasadnione może być wybranie jednego z kilku mono- i di-cis-.-karotenów zidentyfikowanych w frakcji beta karotenu warzyw lub 15- lub 13-cis-.-karotenu, dwóch stereoizomerów które są wytwarzane3 powoli z całego-trans-.-karotenu w temperaturze 37 ° C i należą do tych (w tym 9-cis-.-karotenu), które zidentyfikowano w tkance ludzkiej.4
Obecne wyniki potwierdzają wcześniejsze obawy, że poświęcenie wyłącznej uwagi pojedynczemu stereoizomerowi niosło wyraźne i duże ryzyko braku substancji czynnej (lub czynników), gdyby rzeczywiście istniało wśród beta-karotenów3. Ponadto, koniecznie na dużą skalę Badania eksperymentalne i epidemiologiczne są teraz znacznie bardziej problematyczne. Zgodnie z ideą lepszego bycia wrogiem dobra , badanie mieszaniny stosunkowo niewielkiej liczby stereoizomerów zidentyfikowanych w roślinach jadalnych obiecuje bardziej zdecydowaną odpowiedź. Takie podobne mieszaniny można otrzymać przez ogrzewanie całego trans-p-karotenu przez krótki okres, tak jak w procesie gotowania; zbieranie stereoizomerów, bogatych w 9-cis-.-karoten, wytwarzanych i izolowanych z hodowli dunaliella; lub ekstrahowanie ich z warzyw, takich jak szpinak.
Potencjalna korzyść związana z identyfikacją hipotetycznych składników, które zmniejszają zachorowalność na raka u wegetarian, nadal jest duża, jak sugerują Greenberg i Sporn w swoich artykułach wstępnych. 5. Społeczność medyczna powinna reagować na nieefektywność badań z użyciem jednego stereoizomeru, wszystkie -trans-.-karotenu, nie porzucając poszukiwania, ale silnie zachęcając do przeprowadzania badań z zastosowaniem chemicznie bardziej racjonalnego podejścia.
William Doering, Ph.D.
Uniwersytet Harvarda, Cambridge, MA 02138-2902
5 Referencje1. Hennekens CH, Buring JE, Manson JE, i in. Brak efektu długotrwałej suplementacji beta-karotenem na występowanie nowotworów złośliwych i chorób sercowo-naczyniowych. N Engl J Med 1996; 334: 1145-1149
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Omenn GS, Goodman GE, Thornquist MD, et al. Wpływ połączenia beta-karotenu i witaminy A na raka płuc i choroby układu krążenia N Engl J Med 1996; 334: 1150-1155
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. von E. Doering W, Sotiriou-Leventis C, Roth WR. Interkonwersje termiczne między 15-cis-, 13-cis- i all-trans-.-karotenem. J Am Chem Soc. 1995; 117: 2747-2757
CrossrefGoogle Scholar
4. Stahl W, Schwarz W, Sundquist AR, Sies H. cis-trans Izomery likopenu i .-karotenu w ludzkiej surowicy i tkankach. Arch Biochem Biophys 1992; 294: 173-177
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Greenberg ER, Sporn MB. Witaminy przeciwutleniające, rak i choroby sercowo-naczyniowe. N Engl J Med 1996; 334: 1189-1190
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Suplementacja beta-karotenu nie zmniejszyła częstości występowania raka płuca w teście na beta-karoten i retinol na skuteczność (CARET), w którym stosowano 30 mg beta karotenu na dobę plus 25 000 jm retinolu, a także w badaniu lekarskim, w którym stosowano 50 mg beta-karotenu co drugi dzień. Porównanie tych protokołów z poprzednio dostępnymi dowodami wskazuje na możliwe przyczyny rozczarowujących, lecz odmiennych wyników obu badań.1,2
Oczekiwania były w dużej mierze oparte na wynikach badań dietetycznych, w których spożycie od 2 do 6 mg beta karotenu na dzień i odpowiadający poziom w osoczu 0,5 .mol na litr lub więcej wiązały się z niższym ryzykiem raka płuc. Chociaż nie było dowodów na farmakologiczne działanie beta-karotenu poza jego fizjologicznym działaniem przeciwutleniającym i prowitaminą A, dawki były co najmniej 5 do 10 razy wyższe niż to spożycie w diecie i osiągały wysokie poziomy w osoczu wynoszące 3,9 i 2,2 .mol na litr w dwóch próbach, odpowiednio.
W badaniach epidemiologicznych beta-karoten działał również jako marker zwiększonego spożycia owoców i warzyw, a więc wszystkich składników, które mają potencjał zapobiegania rakowi (witamina C, kwas foliowy i inne karotenoidy, przeciwutleniacze, witaminy i tak dalej). Niemniej jednak w badaniach beta-karoten podawano sam lub tylko z jego pochodną metaboliczną, retinolem.
Metabolicznie, składniki odżywcze działają w połączeniu w dawkach fizjologicznych, podczas gdy dawki farmakologiczne pojedynczego składnika odżywczego (np. Aminokwasy) mogą powodować nierównowagę odżywczą. Dawki farmakologiczne pojedynczego karotenoidu, takiego jak beta-karoten, mogą powodować współzawodnictwo w receptorze z innymi 50 naturalnie występującymi karotenoidami żywieniowymi, a zatem hamowanie ich działania ochronnego.
Ta hipoteza może również tłumaczyć, dlaczego częstość występowania raka płuc wzrosła w badaniu CARET, ale nie w badaniu lekarskim. Poziom beta karotenu we krwi w badaniu Physicians Health Study był znacznie niższy niż w badaniu CARET, a dwudniowa przerwa pomiędzy dawkami (okno absorpcji) pozwalała na odpowiednią absorpcję dietetycznych karotenoidów. Jeśli poziom we krwi innych karotenoidów (np. Luteiny) byłby niższy w grupie leczonej niż w grupie placebo w badaniu CARET, poparłoby to hipotezę.
Dostępne dane uzasadniają wniosek, że zrównoważona mieszanina przeciwutleniaczy, jak w owocach i warzywach, zapewnia najlepszą ochronę przed rakiem i że nadmierne spożycie pojedynczego przeciwutleniacza może osłabiać tę ochronę Grupy ludności o niskim poziomie spożycia owoców i warzyw mogą być w stanie uzyskać podobną ochronę poprzez przyjmowanie umiarkowanych ilości kombinacji kilku przeciwutleniaczy (np. Różnych karotenoidów i witaminy C), pod warunkiem, że spożycie i dawki kombinacji są zgodne z fizjologicznymi wzór.
Klaus Pietrzik, MD
Uniwersytet w Bonn, 53115 Bonn, Niemcy
2 Referencje1. Omenn GS, Goodman GE, Thornquist MD, et al. Wpływ połączenia beta-karotenu i witaminy A na raka płuc i choroby układu krążeni
[patrz też: amiodaron, anakinra, dabrafenib ]
[podobne: prohormony efekty, prohormony skutki uboczne, przedawkowanie witaminy b12 ]